Veelgestelde vragen
Hier zijn enkele antwoorden op vragen die u misschien heeft. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u nog andere vragen hebt.
Website van het Financité & FairFin-label
De site van het Financité-label vergemakkelijkt de aankoop van uw aandelen en obligaties en biedt u een tool voor het beheer van uw beleggingsportefeuille. De beheerders van de site garanderen de privacy van uw persoonlijke gegevens en gebruiken deze niet voor mailing- of marketingdoeleinden.
Ja, de site van het Financité-label voldoet aan de modernste veiligheidsnormen.
De site registreert geen financiële transacties, ook al voeren gebruikers financiële informatie in.
Wat meer informatie voor wie van technische details houdt:
- De site slaat gevoelige informatie zoals wachtwoorden gecodeerd op.
- De website is beveiligd tegen de meest voorkomende cyberaanvallen, zoals CSRF en XSS.
- Om te registreren en in te loggen is een wachtwoord van minstens 8 tekens vereist.
- De server beperkt de toegang tot de verschillende diensten. Toegang is alleen mogelijk met asymmetrische sleutels met sterke encryptie.
Sommige ondernemingen zijn momenteel niet op zoek naar financiering. U kunt dus niet in hen investeren.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen? Abonneer u op de nieuwsbrief.
Mijn geld
Een ratio of verhouding is een verband tussen twee cijfers. De liquiditeitsratio en de solvabiliteitsratio worden gebruikt om het financiële evenwicht van een onderneming te onderzoeken.
De liquiditeitsratio is een belangrijke indicator in de boekhoudkundige analyse: ze toont het vermogen van een onderneming aan om te voldoen aan haar kortetermijnverplichtingen met de beschikbare activa. Om de liquiditeitsratio te berekenen, worden de vlottende activa vergeleken met de vlottende passiva. Daarvoor gebruikt men de berekeningsformule vlottende activa / vlottende passiva.
De vlottende passiva zijn de schulden van de onderneming die een looptijd hebben van minder dan een jaar. De vorderingen op korte termijn komen overeen met de vlottende activa: voorraden, betaalde voorschotten en deposito’s, bedrijfsvorderingen en kasmiddelen. Deze ratio moet altijd groter zijn dan 1. Hoe hoger hij is, hoe groter de speelruimte waarover een onderneming beschikt om haar activiteiten te ontwikkelen.
De solvabiliteitsratio meet de financiële autonomie van de onderneming: daarbij wordt het eigen vermogen (of het aandelenkapitaal) vergeleken met het balanstotaal (of de balansvoeten). Zo kan men vaststellen hoeveel van de activa door het eigen kapitaal van de onderneming worden gefinancierd, en de financiële draagkracht van de onderneming en de financieringsbronnen van haar activa beter beoordelen. Hoe hoger deze ratio is, hoe groter de financiële onafhankelijkheid van de onderneming.
Omgekeerd: hoe lager de ratio, hoe meer de onderneming afhankelijk is van externe financiering. Als algemene regel geldt dat een onderneming als solvabel wordt beschouwd als deze ratio gelijk is aan of groter is dan 20%.
Het balanstotaal is de som van alle activa (vaste activa, voorraden, vorderingen, liquide middelen) of de som van alle passiva (aandelenkapitaal, reserves, winst en schulden). Het eigen vermogen van de onderneming omvat het aandelenkapitaal en het overige eigen vermogen.
Dit komt overeen met de door de vennoten of aandeelhouders betaalde bedragen, vermeerderd met de eventuele jaarlijkse winst die niet als dividend wordt uitgekeerd.
Wat is de tax shelter?
Om kleine startende ondernemingen te helpen, kunnen particuliere investeerders profiteren van een belastingvoordeel van 30% of 45% van hun geïnvesteerde bedrag. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Kan ik profiteren van de taks shelter door te investeren in een coöperatie?
Dat hangt af van de coöperatie. De tax shelter voor startende ondernemingen is alleen bedoeld voor kleine ondernemingen die zich in de startfase bevinden (minder dan 4 jaar).
Bepaalde activiteiten zoals financiële en vastgoedactiviteiten zijn ook uitgesloten. En alleen de eerste 250.000 euro die de investeerder leent aan een onderneming die aan alle voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor de belastingvermindering.
Belangrijk om te weten: de tax shelter is een belastingvermindering en geen belastingkrediet. Het is daarom niet in uw belang om een investering te doen die u recht geeft op een korting die groter is dan het bedrag dat u jaarlijks aan belastingen betaalt.
Wilt u weten hoeveel belastingen u vorig jaar betaalde? Raadpleeg dan uw belastingaangifte van vorig jaar. Deze geeft u een indicatie van uw jaarlijks verschuldigde belasting.
De tax shelter is ook een investering in tijd: u laat uw investering minstens vier jaar in het bedrijf zitten.
Meer informatie over de tax shelter vindt u op de website van de federale overheid. Ook in het productblad, de informatienota of de prospectus kunt u alles nalezen.
Onder bepaalde voorwaarden biedt het Brussels Gewest een belastingsvermindering en een waarborg aan aan particulieren die een lening verstrekken aan een kmo. Dankzij de Proxi-lening versterken Brusselse ondernemingen hun eigen vermogen.
Tot 31 december 2021 kunnen ze zo extra financiering aantrekken met een gecumuleerd belastingvoordeel van maximaal 300.000 euro. Daarna verlaagt het bedrag tot 250.000 euro.
Na 5 of 8 jaar moet de lening in één keer worden terugbetaald, tegen een rentevoet van 0,975% à 1,75% (de wettelijke rentevoet van toepassing voor het belastingjaar 2021).
Per jaar mag een particuliere kredietverstrekker tot 75.000 euro investeren via Proxi-leningen. Vanaf 1 januari 2022 verlaagt dat bedrag tot 50.000 euro. Investeerders genieten van een jaarlijks belastingvoordeel van 4% gedurende de eerste drie jaren en 2,5% voor de daaropvolgende jaren.
Onder bepaalde omstandigheden hebben investeerders ook recht op een eenmalig belastingkrediet van 30% op de hoofdsom die ze zouden verliezen als de onderneming failliet gaat. Voorwaarde is dat de kredietverstrekker een natuurlijke persoon is die in een van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont (of er voor de personenbelasting gevestigd is). Op de datum waarop de Proxi-lening wordt afgesloten, mag de kredietgever geen aandeelhouder zijn van de lenende vennootschap.
Met de Coup de Pouce-lening wil Wallonië kmo’s met een beperkt eigen vermogen een duwtje in de rug geven. Ook wil ze daarmee de economische wederopbouw stimuleren.
Concreet betekent deze lening dat burgers geld kunnen investeren in Waalse bedrijven. In ruil daarvoor ontvangen ze een belastingvoordeel in de vorm van een jaarlijks belastingkrediet. Tijdens de eerste vier jaar bedraagt dat voordeel 4%, de daarop volgende jaren 2,5%.
De lening werd onlangs aangepast:
- Het maximale leenbedrag is 125.000 euro (in plaats van de vroegere 50.000 euro)
- De looptijd kan oplopen tot 10 jaar (tegenover 4, 6 of 8 jaar voorheen)
- Betalingen mogen gespreid worden per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks – of blijven gewoon staan op de vervaldag.
- De lening kan vervroegd afgelost worden
- De verstrekte lening is ondergeschikt aan de huidige en toekomstige schulden van de onderneming
- Er geldt een terugbetalingsgarantie van 30% van het geleende bedrag
Een onderneming kan een lening van Sowalfin (Société wallonne de financement et de garantie des PME) combineren met een Coup de Pouce-lening, met dezelfde looptijd en voor een identiek bedrag. Het minimale leenbedrag is 50.000 euro, het maximale 250.000 euro – met een kapitaalaftrek van minimaal 6 maanden, een rentevoet van 2,5% en driemaandelijkse aflossingen.
Om hiervoor in aanmerking te komen, mag de investeerder, zijn echtgenoot of wettelijk samenwonende partner geen aandeelhouder zijn van de vennootschap waaraan hij geld uitleent. Deze voorwaarde geldt voor de gehele duur van de lening.
Een onderneming draait break-even op het ogenblik dat ze geen verlies meer maakt. De inkomsten (financiële opbrengsten) dekken dan alle kosten (zowel de vaste als de variabele). Overschrijdt de onderneming dat omslagpunt, dan maakt ze winst. Als de algemene vergadering dat besluit, kan de vennootschap deze winst (geheel of gedeeltelijk) uitkeren aan de aandeelhouders, in de vorm van dividend.
Gaf een organisatie informatie over haar break-evenpunt, dan vindt u dat terug op de pagina Investeren.
Coöperaties
1. Vrijwillig en open lidmaatschap
Coöperaties zijn organisaties die openstaan voor eenieder die van hun diensten gebruik wil maken en bereid is als lid verantwoordelijkheid op zich te nemen, zonder discriminatie op grond van geslacht, sociale afkomst, ras, politieke gezindheid of godsdienst.
2. Democratische participatie van de leden
Coöperaties zijn democratische, door de leden gestuurde organisaties. Die leden nemen actief deel aan het beleid en de besluitvorming. De mannen en vrouwen die als vertegenwoordigers van de leden zijn gekozen, moeten aan deze leden verantwoording afleggen.
3. Economische participatie van de leden
De leden dragen op billijke wijze bij tot het kapitaal van hun coöperatie en hebben er zeggenschap over.
Ten minste een deel van dit kapitaal is gewoonlijk gemeenschappelijk eigendom van de coöperatie. Leden ontvangen meestal een beperkt rendement op het kapitaal waarop zij hebben ingetekend als voorwaarde voor lidmaatschap.
De leden besteden de overschotten geheel of gedeeltelijk aan de volgende doelstellingen: de ontwikkeling van hun coöperatie – eventueel door de aanleg van reserves waarvan ten minste een deel niet-uitkeerbaar is, kortingen aan de leden in verhouding tot hun transacties met de coöperatie, en de ondersteuning van andere door de leden goedgekeurde activiteiten.
4. Autonomie en onafhankelijkheid
Coöperaties zijn zelfstandige organisaties die door hun leden worden beheerd. Akkoorden sluiten met andere organisaties (met inbegrip van regeringen) of fondsen werven uit externe bronnen, moet gebeuren onder voorwaarden die de democratische macht van de leden vrijwaren en de onafhankelijkheid van hun coöperatie in stand houden.
5. Onderwijs, opleiding en informatie
Coöperaties bieden hun leden, verkozen bestuursleden, leidinggevenden en werknemers de nodige opleiding en scholing om effectief bij te dragen aan de ontwikkeling van hun coöperatie. Zij informeren het grote publiek – met name jongeren en beleidsmakers – over de aard en de voordelen van de coöperatie.
6. Coöperatieve samenwerking
Om hun leden beter van dienst te zijn en de coöperatieve beweging te versterken, werken coöperaties samen in lokale, nationale, regionale en internationale samenwerkingsverbanden.
7. Maatschappelijk engagement
Coöperaties dragen bij tot de duurzame ontwikkeling van hun plaatselijke gemeenschappen in het kader van door hun leden goedgekeurde beleidslijnen.
Op advies van de Nationale Raad voor de Coöperatie, het Sociaal Ondernemerschap en de Landbouwonderneming (NRC) kan de minister van Economie vennootschappen erkennen als coöperaties. Daaraan zijn enkele voorwaarden verbonden:
- De vennootschap vergadert op een democratische manier: tijdens een stemming in de Algemene Vergadering krijgt elke coöperant een stem, ongeacht zijn inbreng in de onderneming. Een andere mogelijkheid is één aandeel, één stem – met een maximum van 10% van de aanwezige of vertegenwoordigde aandeelhouders. Dit principe vergroot de betrokkenheid van de investeerders bij hun onderneming.
- De tweede voorwaarde gaat over een voorzichtig beheer, dat inhoudt dat de dividenduitkering beperkt wordt tot maximaal 6% per jaar.
Door te investeren in een erkende coöperatieve vennootschap ontvangt de coöperant elk jaar een bescheiden investeringsrendement. Daarnaast geniet hij van een economisch of sociaal voordeel, zoals een korting. Het principe is dat de coöperant niet meedoet uit winstbejag, maar wil bijdragen aan een project dat verder gaat dan zijn eigen belangen.
In het verleden kon aan elke vorm van winstgevende onderneming een sociaal oogmerk worden toegevoegd. Bij de invoering van het nieuwe vennootschapsrecht verdween deze vorm. Coöperaties met een sociaal oogmerk die op 1 mei 2019 bestonden, zijn automatisch erkend als ‘sociale ondernemingen’.
Het bijzondere van de sociale onderneming is dat haar voornaamste doel niet de uitkering van dividenden is, maar het nastreven van maatschappelijke doelstellingen. Naast de specifieke kenmerken van de erkende coöperatie (zie hieronder), bepaalt de sociale onderneming dat de aandeelhouder in geval van uittreding maximaal de nominale waarde van zijn reële inbreng ontvangt.
Is er bij de vereffening van de coöperatie een overschot, wordt deze niet uitgekeerd aan de aandeelhouders en voorbehouden voor een doel dat zoveel mogelijk in overeenstemming is met het oogmerk van de vennootschap.
Ja, een van de basisprincipes van de ondernemingen die het Financité-label dragen, is dat ze openstaan voor iedereen, ongeacht hun woonplaats.
Sommige bedrijven zijn sterk lokaal verankerd. De meeste investeerders en bestuursleden wonen in de nabijheid van de projectlocatie. Dit sluit niet uit dat investeerders uit andere regio’s zich kunnen aanbieden.
Duurzame energie
De criteria voor de vermelding #DuurzameEnergie hebben betrekking op de door het financiële product gefinancierde activiteiten (de link met de uitdagingen van de energietransitie) en de werking van de onderneming zelf: duurzame kwaliteit van de verbruikte en geproduceerde elektriciteit, rationeel energiegebruik, energieboekhouding en compensatie van de uitstoot van broeikasgassen.
Een beknopte toelichting bij hun energie- en klimaatverbintenissen vindt u op het informatieblad van de bedrijven die de vermelding #DuurzameEnergie kregen.
De vermelding #DuurzameEnergie van het Financité-label wordt toegekend aan bedrijven die zich bijzonder inzetten op vlak van energie en klimaat.
Om deze vermelding te krijgen, moet het bedrijf een aanvraagformulier invullen en voldoen aan een reeks criteria met betrekking tot de ecologische component van haar activiteit: energiebesparing, isolatie, korte keten, productie en verbruik van hernieuwbare energie.
Alleen bedrijven die belangstelling hebben voor deze vermelding, ze aanvragen en aan de criteria voldoen, krijgen de vermelding toegekend.
Investeren in duurzame energiecoöperaties draagt bij tot de overgang naar een duurzamer energiesysteem. Coöperaties maken volgens een democratisch participatiemodel de financiering mogelijk van projecten die niet altijd een manier vinden om via de gewone kanalen (lees: de bank) financiering te krijgen.
Word een medewerker
Deelname is niet verplicht. Uw aanwezigheid op de Algemene Vergadering is wel een belangrijk moment om informatie te krijgen en mee te stemmen over belangrijke beslissingen: de goedkeuring van de jaarrekeningen, de benoeming van de bestuurders, het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris, een statutenwijziging van de vennootschap, de bestemming van eventuele winsten of de bepaling van de strategische krachtlijnen. Het is ook een kans om de bestuurders van de coöperatie en andere coöperanten te ontmoeten.
De meeste coöperaties doen voor occasionele of regelmatige taken een beroep op de hulp van hun coöperanten. Geef dus zeker aan of u beschikbaar bent en over welke vaardigheden en ervaring u beschikt. Investeren in een coöperatie is niet alleen je vaardigheden delen, maar ook nieuwe opdoen.
De aandelen zijn op naam. Elk lid van een gezin kan een coöperant worden.
Wel moeten minderjarigen toestemming krijgen van hun ouders. Tijdens de Algemene Vergadering worden minderjarigen vertegenwoordigd door hun wettelijke voogd. In geval van uittreding (verzoek om terugbetaling van aandelen) voordat de medewerker meerderjarig is, moet de wettelijke regeling over de bescherming van het vermogen van een minderjarig kind in acht worden genomen. Volgens deze regeling moeten de wettelijke voogden een speciale machtiging van de vrederechter verkrijgen.
In de meeste gevallen kunnen ook rechtspersonen in coöperaties investeren. Op de pagina met de gelabelde producten staat vermeld of rechtspersonen kunnen intekenen op deze producten. U vindt de informatie in de informatienota of de prospectus.